Formation of the Ability For Personal Self-Development in Future Education Learners - Horbatiuk , Roman; Kabak, Vitalii; Volkova, Natalііa (Educological discourse, 2023)
У статті здійснено дослідження проблематики формування особистісно-професійного саморозвитку в майбутніх здобувачів вищої освіти. На основі теоретичного аналізу та систематизації наукових джерел визначено сутнісні характеристики понять «особистісно-професійний саморозвиток» та «самоосвіта», проаналізовано їх трактування вітчизняними та зарубіжними дослідниками. Відмічено ключову роль особистісно-професійного саморозвитку здобувачів освіти в умовах постійних змін, трансформації цифрових технологій та швидкої адаптації майбутніх фахівців до професійної діяльності. Зазначені види освітньої діяльності, які сприяють забезпеченню цілеспрямованого формування особистісно-професійного саморозвитку здобувачів освіти: застосування тренінгових методів (групові дискусії, рольові ігри, метод конкретних ситуацій тощо); виконання різних за складністю професійно-орієнтованих завдань; виконання нестандартних професійно-орієнтованих кейсів і завдань; організація позааудиторної роботи здобувачів освіти, що передбачає реалізацію індивідуального підходу до студентів. Встановлено, що однією із ключових умов саморозвитку майбутнього фахівця є практична діяльність, спрямована на саморегуляцію поведінки, самовдосконалення професійних та особистісних якостей. Подано узагальнення трактування дефініції «самоосвіта» як гностичного інструменту особистісно-професійного саморозвитку, який забезпечує накопичення когнітивних ресурсів, підвищення рівня знань, умінь і навичок, формування професійної компетентності фахівців на всіх стадіях професійного розвитку. Окреслено перспективні методи самоосвіти, що дозволяють здійснювати гностичну діяльність, спрямовану на здобуття знань про професію, самостійний розвиток професійних умінь та навичок. Шляхом анкетування здобувачів освіти педагогічних спеціальностей проведено дослідження процесу саморозвитку особистості майбутнього фахівця